Hemoglobiinipitoisuuden säilyttäminen normaalina on tärkeää, sillä tämä veren proteiini kuljettaa happea soluihisi.
Veriarvot mitataan grammoina litrassa (g/l), ja normaalit Hb-arvot ovat miehillä noin 130-170 g/l ja naisilla 120-150 g/l.
Alhainen Hb-pitoisuus voi johtaa anemiaan, Lue lisää
Hemoglobiinipitoisuuden säilyttäminen normaalina on tärkeää, sillä tämä veren proteiini kuljettaa happea soluihisi.
Veriarvot mitataan grammoina litrassa (g/l), ja normaalit Hb-arvot ovat miehillä noin 130-170 g/l ja naisilla 120-150 g/l.
Alhainen Hb-pitoisuus voi johtaa anemiaan, joka usein aiheuttaa muun muassa heikkoutta ja väsymystä, kun taas liian korkea Hb-pitoisuus tarkoittaa, että veri on paksua, mikä lisää verihyytymien riskiä.
Hb-mittari kotikäyttöön
On olemassa useita terveystiloja, jotka vaikuttavat hemoglobiinipitoisuuksiin tai jotka voidaan todeta havaitsemalla epätasapaino elimistön proteiinipitoisuuksissa. Hemoglobiinin tarkistaminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Quicktestin hemoglobiinimittarilla voit helposti mitata ja seurata veriarvojasi (Hb) kotona ilman lääkärikäyntejä ja pitkiä jonoja. Mittari on helppokäyttöinen, ja se antaa nopeasti luotettavan vastauksen. Quicktest-hemoglobiinimittari on hyvä ratkaisu niille, jotka haluavat tarkistaa veriarvonsa säännöllisesti.
Miten hemoglobiinitaso mitataan?
Quicktestin hemoglobiinimittari on helppokäyttöinen kotikäyttöön tarkoitettu mittari, joka analysoi sormenpäästä otetun verinäytteen hemoglobiinipitoisuuden. Järjestelmä koostuu kannettavasta digitaalisesta HB-mittarista, joka analysoi verinäytettä sisältävän testiliuskan reagenssialueelta heijastuvan valon voimakkuuden ja värin, mikä takaa nopeat ja tarkat tulokset. Mittaustulos saadaan alle 10 sekunnissa, ja siihen tarvitaan vain yksi pisara verta. Mittari voi tallentaa jopa 1000 tulosta, ja se toimii 3 AAA-paristolla (1,5 V).
Paketti sisältää:
- Quicktest hemoglobiinimittari (3x paristoja mukana)
- lansettikynä
- 25 kpl Lansettineuloja
- 25 kpl Testiliuskaa
- 1 st Koodisiru
- 25 kpl Pipettiä
- säilytyskotelo
- ohjekirja
Hemoglobiinipitoisuuden säilyttäminen normaalina on tärkeää, sillä tämä veren proteiini kuljettaa happea soluihisi. Alhainen Hb-pitoisuus voi johtaa anemiaan, joka on usein syynä heikkouteen ja väsymykseen, kun taas liian korkea Hb-pitoisuus tarkoittaa, että veri on paksua, mikä lisää verihyytymien riskiä.
On olemassa useita sairauksia, jotka vaikuttavat hemoglobiiniin tai jotka voidaan havaita havaitsemalla epätasapaino elimistön proteiinipitoisuudessa. Hemoglobiinipitoisuuden tarkistaminen, jota kutsutaan myös verenkuvaksi, on siis hyvin yleistä, ja se tehdään yleensä terveydenhuollossa riippumatta siitä, epäilläänkö sairautta vai ei.
Verenpuutteen syyt
- vähäinen raudan saanti ravinnosta
- B12- ja B9-vitamiinien puute
- kuukautisvuoto
- vatsahaava
- krooniset suolistosairaudet
- keliakia
- kova liikunta
- raskaus
- suuret verenvuodot, kuten onnettomuuksista johtuvat verenvuodot
Korkean veriarvon syyt
- kuivuminen
- korkealla oleskelu
- tupakointi
- sydänsairaus
- krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD)
Mitä eroa on Hb- ja rauta-arvojen välillä? Hemoglobiinipitoisuus (HB) katsotaan usein samaksi kuin elimistön rautapitoisuus, mutta se on kaikissa punasoluissa olevan rautaa sisältävän proteiinin mitta. Rautavarastojen arvioimiseksi on luotettavampaa mitata verestä ferritiini, joka osoittaa, kuinka paljon rautaa on varastoitunut ja käytettävissä elimistössä. Jos elimistön rautavarastot loppuvat, eikä se pysty tuottamaan riittävästi Hb:tä, veren rauta-arvo (Hb) laskee. Tätä kutsutaan raudanpuuteanemiaksi eli raudanpuutteesta johtuvaksi alhaiseksi verenkierroksi.
Lyhyesti sanottuna ferritiinikoe kertoo, kuinka paljon rautaa on varastoitunut elimistöön, ja hemoglobiinikoe havaitsee anemian (veren anemia) kaltaiset tilat.